Dette må du vite for å kjøpe bolig med en venn

Ikke alle har mulighet til å kjøpe bolig alene, eller en kjæreste de kan etablere seg med. Det er i slike tilfeller at “kompiskjøp” kan lønne seg.

Det er mange som drømmer om egen bolig. Etter mange år i familieredet, melder det seg nye behov om å stå på egne bein og bestemme over sitt eget hjem. Men dagens høye krav til egenkapital, på 15 prosent av kjøpesummen, hindrer mange i å realisere boligdrømmen. Da kan løsningen være å kjøpe leilighet sammen med en venn. Hvis dere som venner investerer i en leilighet sammen, kan dere dele egenandelen mellom dere. I tillegg får du en samboer som du liker med på kjøpet.

Viktig å holde orden på sakene

Men for å få til et vellykket vennekjøp er det viktig med ordnede forhold. Situasjoner kan oppstå blant venner, på lik linje som kjærester, og da er det viktig å ha dokumenter å vise til. Når man inngår en økonomisk forpliktelse i fellesskap, bør man ha gjort seg noen tanker om hvor lenge man ser for seg å bo sammen. Skal man kunne kjøpe hverandre ut av avtalen? Hva skjer dersom en av partene ønsker å flytte eller selge? Eller hvis noen får en kjæreste de ønsker å flytte inn med? 

Det er her samboerkontrakten kommer inn. En standard samboerkontrakt som kan benyttes når man inngår nye samboerforhold. En slik avtale regulerer forpliktelser og rettigheter mellom partene, der det økonomiske forholdet spiller en vesentlig faktor. Som ved enhver avtale mellom to sameiere, enten det er venner, kjærester eller ektefeller med særeie, bør en slik avtale inngås i “fredstid”, slik at man har et klart rammeverk å forholde seg til dersom man ønsker å oppløse forholdet. Da blir det enklere å skilles som venner, og man slipper å lure på hvordan både det praktiske og økonomiske skal gjøres opp mellom partene, om samboerforholdet skulle ta slutt.

Hvorfor leie når du kan eie?

Trenger ikke eie halvparten hver

Eiendomsmegler Thor Kristian Johannessen mener mange har en misoppfatning av når samboerkontrakt skal brukes.

– Folk forbinder samboerkontrakt med kjærester, men den fungerer like fint for to venner. Det er absolutt å anbefale å avtalefeste forholdet, uansett om man inngår en felles økonomisk forpliktelse med kjæresten eller kompisen. Og som kjærligheten, kan også vennskap ta slutt. Da er begge parter tjent med en avtale i bunn, fastslår Johannessen.

Det er heller ikke gitt at man eier halvparten hver, selv om man velger å kjøpe sammen. Om det lønner seg å eie likt, eller at den ene eier en større del, kommer an på planløsningen. Dersom det er et stort og et mindre soverom, kan det forsvare en skjevdeling. 

Innbyrdes eierbrøk kan gjerne være 50/50, men dersom den ene parten har mer egenkapital eller kan ta opp et større lån, er det rett og rimelig at eierbrøk gjenspeiler dette.

Derfor kjøpte Sandra bolig med broren.

– Begge er tjent med å gå i to-spann med den andre, så dette er uansett vinn-vinn, der de ikke har mulighet til å kjøpe alene.

Å kjøpe bolig alene er det mange som ikke har mulighet til. Og det er nettopp i slike tilfeller det kan lønne seg å kjøpe sammen med en venn.

– Mitt inntrykk er at det ikke har vært så vanlig, spesielt her i Bergen. Men vennekjøp kan fungere som en tidlig døråpner inn på boligmarkedet, og jeg mener det vil være en god løsning for svært mange.

Begge er tjent med å gå i to-spann med den andre, så dette er uansett vinn-vinn.

Megler Thor Kristian Johannessen

Ikke bare 3-roms som egner seg

For at en leilighet skal passe for vennekjøp er riktig planløsning viktig. Sandslimarka 33s moderne leiligheter egner seg perfekt for vennekjøp blant annet fordi 3-roms leilighetene har soverom i hver sin ende av boligen. Da får man bad, stue og kjøkken som fellesareal, med en mulighet til å trekke seg tilbake på rommet når man ønsker det. Men det er ikke bare boligene med tre rom som egner seg for vennekjøp. Også 2-roms leilighetene kan passe godt til to venninner eller to kompiser, i følge Johannessen.

– Den geniale soveromsløsningen, der arkitekten har tenkt sengen i midten av rommet, og skyvedør til stue fra hver side av sengen, åpner for en spennende deling av soverom. Man kan dermed dele rommet på midten, hvor man setter et garderobeskap mot hverandre som romdeler, forklarer han.

– Da kan man få to private områder med plass til egen seng og egen dør til stuen. Dette åpner for en svært gunstig vei inn i boligmarkedet.

Prosjektet har moderne og vedlikeholdsfrie boliger, med kort vei til kollektivtransport og store arbeidsplasser på Sandsli.

Finn din START-bolig med boligvelgeren

For å få samboerforholdet med en venn til å fungere, gjelder de samme reglene som om du bodde med en kjæreste. Det må være et felles ansvar for å rydde, vaske og ta vare på boligen.

–  Det samme gjelder også om man har besøk av familie eller venner hver for seg. Da er det en fordel om man har diskutert disse tingene i forkant, så man slipper å tråkke hverandre på tærne. 

Det kan være fordeler ved å inngå hver sine lån. En samboeravtale bør også regulerere hva som skjer dersom den ene parten ikke overholder sine forpliktelser når det gjelder fellesutgifter. Det kan dessuten være gunstig å dele utgifter som kommunale avgifter, strøm og forsikring i forhold til eierbrøk. 

– For hva hvis den ene parten misligholder lånet sitt? Det kan få konsekvenser for begge.

Mange vennskap varer lengre enn kjærligheten

Det at vennekjøp og venninnekjøp ikke er like utbredt ennå, gjør at etterspørselen ikke er like stor blant denne gruppen. Men skal vi tro Johannessen er dette i ferd med å snu.

–  Det er nok ikke lenge til noen med juridisk kompetanse lanserer “kompis-kontrakten” eller “venninne-kontrakten” som et alternativ til den tradisjonelle samboerkontrakten. Men prinsippene forblir de samme. Kanskje blir dette den nye samlebetegnelsen på sameieravtaler?, spør Johannessen.

Kanskje du nå vurderer en mulighet du ikke så for deg tidligere? Å kjøpe med en venn kan få deg tidligere inn på boligmarkedet. Mye tidligere enn om du skulle spart opp til å kunne kjøpe noe alene. 

– Mange drømmer selvsagt om en kjæreste man kan etablere seg med, og kjøpe sin første bolig sammen med. Men kanskje skal man ta sjansen sammen med en venn i stedet? Det er heller ikke til å legge skjul på at mange vennskap varer lengre enn kjærligheten.

Kart

Meld din interesse

Kontakt megler